Tarım Drone Uygulamaları
Tarım Drone Uygulamaları
Drone teknolojisi, günümüzde pek çok sektörde etkili olmaya devam eden, hayaraziatı ve iş yapma şeklini kolaylaştıran olağanüstü yeniliklerden biridir. İnşaat, haritalama, endüstri, güvenlik gibi sektörlerde drone teknolojisinden sıklıkla yararlanılır. Bunlardan bir diğeri olan tarımda drone kullanımı, modern tarımın geliştirilmesi için yüksek teknolojili araçları kullanmaktır. Yüksek teknolojili dronelar hem çiftçilerin hem de dronları uçuran pilotların, tarım sürecinin her aşamasına aktif yönde katılmasına yardım ederken, bitki izlemeden, bitki koruma, hayvancılık yönetimine, ilaçlama, sulama, haritalama ve çok daha fazlasına kadar tarımsal drone uygulamalarından faydalanılabilir.
Tarımda Drone Kullanımının Avantajları
Tarım alanlarında kullanılan tarım drone tipleri hem çok motorlu hem de sabit kanatlı olarak tercih edilebilir. Çok motorlu sistemler nispeten kullanım kolaylığına sahip olur. Drone üzerinde bulunan sensörler, özel püskürtme, dijital görüntüleme yeteneklerine ve aktarıma sahip kameralar, tarımla uğraşan kişilerin alandan daha zengin görüntü ve veri almasını sağlar. Traktör ile ilaçlama da ürün üzerine etkisi %40 civarındayken Drone ile ilaçlamada bu oran %90'a çıkmaktadır. Traktör ile ilaç israfı çok fazlayken drone ile %35 %40 oranında ilaç dan tasarruf edilebilir. Traktör ile günlük ortalama 300 dekar alan ilaçlama imkanı varken drone ile 800 dekar alanı ilaçlama imkanı bulunabilir. Ayrıca insan sağlığı içinde son derece önemli olan dronlar ilaç ile temas edilmediği için artı bir değer kazandıracaktır. Böylece tarım sektöründe hem güncel veriler toplanabilir hem de ürün verimini artırırken zaman ve paradan tasarruf sağlanabilir.
Toprak ve saha analizi
Tarımsal drone teknolojisini kullanmanın en büyük avantajlarından biri de büyük ölçekli ürün ve ekim alanlarının izlenmesinin kolaylığıdır. Geçmiş yıllarda potansiyel sorunları tespit etmek amacıyla geniş ölçekli görünüm elde eden uydu ve uçaklar kullanılsa da bunlar hem pahalı hem de hassasiyet olarak dronlarla yarışamayacak teknolojilerdir. Tarım drone’ları ise sadece gerçek zamanlı görüntüler elde etmekle kalmaz aynı zamanda yine gerçek zamanlı olarak ürünün gelişimini gösteren animasyonlar elde edilmesini ve bitki koruma sağlar.
Zirai drone çeşitleri mevcut toprağın üç boyutlu haritalarını elde ederek toprak kalitesi, besin yönetimi ya da ölü toprak alanları üzerinde detaylı inceleme olanağı tanır. Bu önemli bilgi çiftçi için ekim, mahsul yönetimi, toprak, bitki analizi, bitki koruma ve çok daha fazlası konusunda etkili kalıpları belirlemesine yardımcı olabilir. Öte yandan sürekli izleme sayesinde su kaynaklarının daha iyi kullanılması ve ürün besin seviyelerinin daha etkili şekilde yönetilmesi sağlanabilir. Bu durumlarda en büyük yardımcınız.
İlaçlama ve Sulama
Tarım alanlarındaki mahsuller yüksek verimi korumak için periyodik gübreleme ve ilaçlamaya ihtiyaç duyar. Geleneksel olarak elle veya tarım makinaları aracılığıyla yapılabilen bu işlem hem çok zaman alıcı hem de maliyetli olabilir. Drone ile ilaçlama yapılırken kullanılan model, içerisine gübre, herbisit veya pestisit dolu özel bir kapsülle donatılabilir. Böylece dronla tarla ilaçlama istenilen alanda veya noktasal bir bölgede hem ilaçlama hem de gübreleme şeklinde devam edebilir. Bu amaçla kullanılan drone ilaçlama modelleri tamamen bağımsız olarak çalıştırılabileceği gibi, belirli programlarda ve rotalarda çalışacak şekilde de ayarlanabilir. Üstelik zirai ilaçlama drone fiyatları, elle yapılan işleme göre uzun vadede maliyet avantajı dahi sağlar. Özellikle geleneksel tarım makinaları ile ilaçlamadan %30 - %35 ilaç tasarrufu sağlarken, geleneksel yöntemlerle yapılan ilaçlamalarda ürüne etki %40 civarındayken drone ile ilaçlamada ürünlere etkisi %90 civarında ve %20 daha fazla su tasarrufu sağlayan tarım dronları geleneksel yöntemlerle tarlaya girmeden planlı uçuşlar ile gerçekleştiriliyor. Tarlaya girmeye gerek kalmayacağı gibi ürünlere zarar verme durumu da ortadan kalmış oluyor. Tarım alanlarında sulama oldukça zahmetli bir iştir. Ayrıca sulanacak alanın tespiti hususu da önemli bir parametredir. Özel multispektral kameralarla donatılmış tarımsal drone'lar, nem seviyesi takibi yaparak sulamaya ihtiyaç duyan toprak alanlarını tespit etmeye yardımcı olabilir. Bütün bu ihtiyaçlarınızı karşılayacak destekçiniz DJI AGRAS T40, DJI AGRAS T20P, DJI AGRAS T30, DJI AGRAS T10, DJI AGRAS T20, DJI AGRAS T16, DJI AGRAS MG1-P tarım dronelarıdır.
DJI AGRAS T40 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU
DJI Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu Tanıtım Videosu
DJI Agras T40 Zirai İlaçlama Dronu Kutu Açılış Videosu
DJI AGRAS T30 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU
DJI AGRAS T20P ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU
DJI Agras T20P Zirai İlaçlama Tanıtım Videosu
DJI AGRAS T10 ZİRAİ İLAÇLAMA DRONU